Skupinska mobilnost dijakov v projektu Kulteh (program Erasmus+), Wipperfüth, Nemčija

Med 29. novembrom in 1. decembrom se je devet dijakov 2. GA Gimnazije in zdravstvene šole udelžila skupinske mobilnosti na šoli Bergisches Berufskolleg Wipperfüth und Wermelskirchen, ki je podobna Šolskemu centru Nova Gorica, saj ponuja programe poklicnega, tehniškega in višješolskega izobraževanja različnih smeri.

Naši dijaki so se prvega dne na delavnici Industry 4.0 naučili osnov programiranja posameznih etap avtomatizirane proizvodnje linije, v popoldanskem času pa obiskali podjetje VOSS Automotive, kjer so si ogledali proizvodnjo medeninastih in plastičnih delov za avtomobilske sisteme, ki jih razvijajo v sodelovanju z naročniki. Nato so nam tudi podrobno pojasnili, kako skrbijo za kibernetsko varnost, ki je izrednega pomena za mednarodno podjetje.

Naslednji dan smo se s skupino nemških dijakov odpeljali v Köln, kjer smo se v Muzeju kultur seznanili tako z načini raziskovanja neevropskih kultur v preteklosti kot z novim pogledom, ki išče skupne točke v tem, kako različne kulture doživljajo na primer družino, umetnost, vero. Po ogledu stolnice Sv. Petra v Kölnu in vzponu na zvonik smo imeli čas za uživanje v božičnem vzdušju, ki ga v mestu ustvarjajo številni sejmi.

Zadnji dan obiska so dijaki sodelovali na delavnicah, ki so bile namenjene spoznavanju  ter ozaveščanju podobnost in razlik med posamezniki in kulturama. Sledila je rekreacija, saj so se dijaki preizkusili v dvoranskem plezanju v kraju Lindlar.

Dijaki so na mobilnosti dobili priložnost, da širijo svoja obzorja s spoznavanjem novih krajev, ljudi, drugačnega načina šolanja. Morali so se sporazumevati v tujem jeziku, zanimiva izkušnja pa je bilo tudi zeleno potovanje z vlakom, ki ni bilo brez nevšečnosti, a je na trenutke doseglo hitrost 300 kilometrov na uro.

Zapisala: Petra Kosovel

Fotografije: K. Vrtovec Repič, M. Ftizner, P. Kosovel

Veščine

Objavljeno

15. 12. 2022

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost