Ekskurzija v Toskano

Firence – eno najlepših mest na svetu….. »Zgodovinski center Firenc je leta 1982 Unesco razglasil za svetovno dediščino. Mesto zaznamuje kultura, renesančna umetnost in arhitektura ter spomeniki. Tu so številni muzeji in umetniške galerije, kot sta Galerija Uffizi in Palača Pitti in še vedno vplivajo na področja umetnosti, kulture in politike. Zaradi firenške umetniške in arhitekturne dediščine je Forbes mesto uvrstil med najlepša mesta na svetu…«

Z dijaki 1.GA in dijaki 1.letnika Gimnazije Tolmin smo od 10. do 12. aprila obiskali mesti Firence in Sieno.  Dijakov  prvega letnika tehniške gimnazije je številčno premalo, da bi samo za njih organizirali cenovno ugodno ekskurzijo, zato že več let iščemo različne možnosti. Pred par leti je prof. Adrijana Špacapan predlagala  povezavo z Gimnazijo Tolmin, no in letos nam je uspelo izpeljati skupno ekskurzijo. Bili smo odlična družba, potovali smo z dvema avtobusoma in Firence spoznavali v dveh skupinah. Potovalna agencija je v večletnem sodelovanju s prof. Anko Dornik Valič pripravila takšen program, da dijaki lahko občudujejo najpomembnejše znamenitosti toskanskega največjega mesta in umetnine, katere dijaki  prej spoznajo pri pouku umetnosti.  Velik privilegij je, da lahko dijaki  obiščejo vse najznamenitejše, najbogatejše galerije, kapele in palače brezplačno.  Našo skupino je vodil vodnik g. Klemen Košir, ki dijakom na poseben način približa zgodovino, umetnost in kulturo mesta. Zanimivo je bilo tudi to, da je ponudil nagradno vprašanje (vredno 50€) za dijaka, ki bo razumljivo in pred celo skupino na pamet razložil razliko med žganim in suhim apnom, ki se ga, oziroma se ga je uporabljalo v gradbeništvu.

Priložnost si je izborila dijakinja iz Tolmina, ki je v prelepem okolju vrtov Bobboli uspešno opravila nalogo in dobila denarno nagrado.

Firence so preplavljene s turisti vse leto, žal pa je vedno več takšnih, ki hodijo s telefoni – fotoaparati v rokah in snemajo, fotografirajo, na pa gledajo in občudujejo. Zaradi velikih množic turistov  morajo tudi domačini prilagoditi življenje v mestu. Kot po vseh množično  obiskanih mestih se tudi v Firencah ukvarjajo z omejitvijo prometa v mestu, z uporabo električnih vozil, predvsem avtobusov, taksijev in koles. Ena od dobrih rešitev je, da so množice turistov nastanjene v okoliških krajih, od kjer so zelo ugodne in poceni povezave »tramvajev« in vlakov  do središča mesta.

Po »overdose umetnosti« (besede g. Koširja) v dveh dneh, smo se zadnji dan odpravili še do Siene, malo bolj mirnega, zato pa nič manj zanimivega in fascinantnega toskanskega mesta, v današnjem času znanega po Paliu (trak) – po konjskih dirkah, ki se odvijajo dvakrat letno, v poletnem času. Tradicija in pravila izhajajo še iz srednjeveških časov, pomeri se deset jezdecev iz različnih mestnih četrti (kontrad).

Žal je potovanje deloma pokvaril virus, ki je že preko noči zmotil počitek nekaterih dijakov, v jutranjih urah in med potovanjem pa še nekaj drugim. Prizanesel ni niti vodniku.

Kljub težavam s trebušnim virusom, smo se veseli in polni novih vtisov vrnili v Novo Gorico, dijake iz Tolmina pa je čakala še pot v Posočje.

Zapisala: Tanja Čefarin, prof.

 

 

 

Veščine

Objavljeno

6. 5. 2019

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost